Печінка — це фільтр нашого організму. Наше самопочуття залежить від того, як почуває себе наша печінка.
Запаморочення, нудота, пронос, пітливість, пожовтіння шкіри, безсоння, втома, ось далеко не повний перелік симптомів, при яких людині треба усвідомити, що у неї, можливо, вже почалися проблеми з печінкою.
Причиною нестабільної роботи цього органу, є щоденні навантаження які він відчуває. Це і жирна їжа, алкоголь (тим більше якщо алкоголь не якісний), і прийом різних медичних препаратів, і просто знос печінки, з віком.
Кожен, хто хоче прожити довге життя, повинен подбати про свою печінку. Для того, що б очистити печінку від шлаків і токсинів, підійдуть відвари з трав. Відварів існує дуже багато, адже кожна людина індивідуальна, і що допомагає одному, не допоможе іншому. У медицині є спеціальний напрямок — фітотерапія. Лікарі, що займаються цим напрямком, можуть скласти рецепт відвару для конкретно взятого хворого. Ми ж у цій статті наведемо щадні рецепти відварів, які може приймати будь-людина для поліпшення роботи печінки.
Насамперед розглянемо спосіб очищення печінки за допомогою буряка. Відвар готується досить просто. Нам знадобиться буряк середніх розмірів, тобто, завбільшки з кулак. Буряк не чистимо, хвостик не відрізаємо, просто помили, і в каструлю. Наливаємо літр води, відзначаємо на який-небудь паличці цей рівень, після, наливаємо ще два літри води. Варимо буряк, поки води в каструлі не залишиться літр, рівень відзначений на паличці. Після, буряк виймаємо, п'ять хвилин даємо йому охолонути, натираємо на тертці в воду, що залишилася в каструлі, і кип'ятимо ще двадцять хвилин. Відвар готовий.
В день коли ви плануєте провести очищення печінки, краще вживати вегетаріанську їжу. З бурякової каші, яка у нас вийшла, після того як ми її процідимо, вийде близько літра відвару. Його потрібно поділити на рівні частини, і приймати кожні три години. Після прийому треба притулити грілку до печінки, прилягти, і розслабиться.
Овес, як відомо, теж великий друг печінки. Відвар з вівса готується у важкій чавунній каструлі. Ми висипаємо в каструлю стакан вівса, і заливаємо його трьома літрами води, закриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Знімаємо з плити і даємо настоятися добу. Після цього з допомогою марлі ретельно віджимаємо з зерен все що можна. Відвар пити за пів години до їди, вранці та ввечері, по дві третини склянки.