Сьогодні ми розглянемо ознаки авітамінозу, а також які вітаміни допоможуть впоратися з весняною втомою і нездужанням.
Весняна вогкість часто викликає застуду, недолік сонячного світла приводить до появи депресії, вітур є причиною сухості шкіри. Люди відчувають сонливість, нерідко бувають головні болі, знижена працездатність і дратівливість стали звичними складовими зимово-весняного періоду. Всі перераховані симптоми, як правило, сходяться до банального авітамінозу, тобто нестачі одного або кількох життєво важливих вітамінів в організмі.
Виникнення авітамінозу пояснюється скороченням в раціоні насичених корисними речовинами фруктів і овочів. Варто відзначити, що вітаміни не здатні накопичуватися в нашому організмі, крім так званих жиророзчинних елементів A, D, E – вони зберігаються в мізерних кількостях. Виходячи з цього, робити вітамінний запас у своєму організмі в літній час абсолютно безглуздо.
Впоратися з весняним авітамінозом нам допоможуть свіжі продукти в комплексі з медичними препаратами. Намагайтеся простежити за своїм самопочуттям. Якщо у вас стали проявлятися проблеми із зором, виникло лущення шкіри або діарея, то швидше за все вам не вистачає вітаміну А і D. Дратівливість, порушення сну, висип на шкірі, проблеми з волоссям – явні ознаки нестачі вітамінів групи B. Постійна втома, нервозність і слабкість свідчать про дефіцит вітаміну C.
При виникненні описаних вище нездужань споживайте продукти з вмістом названих речовин. Вживання лікарських препаратів повинно бути узгоджене з лікарем, тому що можливе перенасичення організму.
Перерахуємо основні продукти, в яких містяться життєво необхідні речовини. Вітамін A у великих кількостях міститься в зелені, печінці морської риби, а також у моркві. Найбільш насиченими вітаміном B вважаються хлібні продукти з твердих сортів пшениці, гречані крупи, молочні продукти і м'ясо. Цитрусові і більшість фруктів багаті вітаміном C.
Вітамін D потрапляє в організм людини під впливом сонячних променів, тому потрібно намагатися здійснювати прогулянки як можна частіше. Рослинні масла, бобові, горіхи і м'ясо допоможуть впоратися з авітамінозом зумовленим дефіцитом вітаміну E.