Троянди – це, напевно, найбільш відомі та красиві квіти на планеті, їх люблять за тонкий аромат, чудовий зовнішній вигляд і те величезне естетичне задоволення, яке вони дарують нам з Вами. Не меншою популярністю користуються і червоні плоди кущів троянд того сорту, про який і піде наша мова сьогодні. Іноді його звуть «дика роза», але нам він більше відомий під іншим ім'ям — шипшина. Корисні властивості шипшини великі і без перебільшення можна сказати – унікальні. В якості лікувального рослини воно застосовується людиною з давніх давен. Чим корисні плоди шипшини?
Плоди (їх ще називають ягодами, хоча це і неправильно) цієї рослини можна назвати джерелом необхідних людині речовин. За кількістю вітаміну С плоди шипшини випереджають лимони в 50 разів (!), і навіть ягоди чорної смородини в 10 разів! Крім вітаміну С вони також містять провітамін А, який потім стає в організмі вітаміном А, вітаміни К, Е, Р, РР, вітаміни групи В. Велика кількість органічних кислот (як яблучна, лимонна, урсолова) також обумовлюють ті корисні якості, якими славиться шипшина. Сполуки магнію, марганцю, калію, фосфору, заліза роблять ягоди корисними для кровотворення.
Користь яскраво забарвлених плодів шипшини визнають і косметологи. З плодів готують трояндову воду, засіб догляду за шкірою (особливо це стосується сухої і старіючої), а з подрібнених кісточок — скраб для обличчя і тіла.
У період, коли наш імунітет ослаблений, на шляху хвороб також може стати шипшина. Особливо корисна вона буде для майбутніх мам. Вживати її під час вагітності для запобігання простудних захворювань не тільки радять, але і наполягають.
Використовують шипшину в лікувальних цілях у формі відвару (або настою). Щоб приготувати його, потрібно 10 столових ложок сухих подрібнених плодів шипшини. Рослинну сировину заливають 1 літром окропу, проварюють 10 хвилин на маленькому вогні і залишають настоюватися (від 30 хвилин до 1 години). Потім засіб проціджують і охолоджують.
Вживати такий відвар Ви можете в чистому вигляді, або ж разом з медом. Досить буде по ½ склянки такого засобу 2-3 рази за день, після їди. Таким чином, Ви дасте Вашому організму не тільки вітаміни та інші корисні речовини, але також налагодите травлення, підсилите опірність хворобам і відновите здоров'я.
Дякуючі натуральній кислоті шипшини, його люблять більшість майбутніх матусь. Корисні властивості червоних плодів допомагають зменшити у вагітних жінок негативні наслідки при нудоті. А якщо в такий лікарський напій ще і покласти ложечку меду, то крім користі, Ви отримаєте величезне задоволення.
Для тих же, хто стежить за своєю фігурою, можемо повідомити, що калорійність шипшини 109 ккал. на 100 грам плодів, що можна порівняти з калорійністю гречки, вірніше гречаної каші і значно більша ніж калорійність багатьох фруктів.
Чай з шипшини – відомий природний засіб, який буде корисним для лікування та попередження вірусних хвороб у вагітних. Але якщо Ви бажаєте, щоб цей напій насправді пішов Вам на користь — необхідно знати, як він правильно готується.