Субота , 10 Червня 2023
ruuk
Головна / Харчування / Здорове харчування / Роздільне харчування по Шелдону

Роздільне харчування по Шелдону

В даний час велика увага приділяється темі роздільного харчування, зокрема системі роздільного харчування по Шелдону. Вперше про несумісність деяких продуктів заговорили ще стародавні римляни. Лікарі того часу давали рекомендації по харчуванню своїм пацієнтам. Але серйозно цю тему не вивчали.

Роздільне харчування по Шелдону

Ближче до сучасності великий внесок у питання сумісності продуктів вніс І.П. Павлов. Завдяки вивченню фізіології травлення, він визначив, що різні продукти харчування при перетравлюванні викликають виділення, різних за своїм складом, шлункових соків. Але тема здорового харчування все одно не було до кінця вивчена.

Впритул до вивчення цього питання, у 1928 році, підійшов американський лікар Герберт Шелдон. При докладному вивченні теми про правильне харчування, Шелдон зміг сформувати основні правила поєднання харчових продуктів, які були опубліковані в його книзі «Ортотрофия». Лише у другій половині XX століття теорії Шелдона приділяють належну увагу. Адже з проблемами харчування стикається мало не кожен другий.

Принцип роздільного живлення по Шелдону – правильне поєднання продуктів. Він розділив продукти харчування на декілька груп, виходячи з їх складу: білкова їжа, жири, вуглеводи, кислі фрукти, напівкислі фрукти.

При засвоєнні кожної з групи, організму необхідна різна середовище (лужна, кисла або нейтральна). Наприклад, жири, при вживанні разом з білками, служать перешкодою для нормального засвоєння білка. А диня і кавун взагалі ні до однієї з перерахованих вище груп не відносяться. Їх слід вживати тільки окремо від інших продуктів.

Роздільне харчування по Шелдону – це вибір продуктів, для засвоєння яких використовується однакова середовище. Так, при одному прийомі їжі продукти з нейтральним (жири, гриби, овочі, сир і сир) середовищем можна поєднувати або з кислим (м'ясо, риба, птиця, яйця), або з лужним (злаки, борошняні вироби, солодощі, вуглеводні овочі і фрукти). А дві останні групи вживати тільки роздільно.

У будь-якої теорії є свої мінуси і плюси. Так, роздільне харчування сприяє кращому засвоєнню їжі, але споконвіку людина привчився до змішаного виду харчування. Так само, у природі немає таких продуктів, що складаються виключно з білків, жирів або вуглеводів.

При виборі цього способу харчування, потрібно враховувати, що більш комфортним для організму буде не різкий, а поступовий перехід на систему харчування по Шелдону.

Читайте також

Кисневі коктейлі

Величезною популярністю в наші дні користуються кисневі коктейлі. Якщо ви ведете здоровий спосіб життя, то ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Антиспам *