Хурма приваблює дивовижним ароматом і яскравим помаранчевим кольором. Вона з'являеться на ринку і на вітринах супермаркетів пізньої осені. Плоди хурми містять велику кількість мікроелементів та вітамінів, які необхідні нашому організму. Давайте розглянемо питання, що за продукт хурма — її корисні властивості і протипоказання.
У цьому корисному плоді переважать вітаміни Р і С, які зміцнюють імунну систему, сприяють очищенню і оздоровленню судин головного мозку. Вміст вітаміну А (ретинолу) допомагає профілактиці новоутворень, а так само благотворно діє на органи зору та на бархатистість шкірного покриву.
Всім хто піклується про свій зір, буде корисна хурма з-за підвищеного вмісту в ній провітаміну А (бета-каротину), вміст якого перевершує гарбуз, помідор і солодкий перець.
Тим, хто страждає анемією, хурма принесе велику користь з-за підвищеного вмісту заліза. Зважаючи на те, що цей цілющий фрукт має в своєму складі фосфор, кобальт, мідь, хурма є відмінним постачальником поживних речовин для мозку, запобігаючи атеросклеротичні зміни судин.
При нинішньому непростому єкологічному стані, організм відчуває дефіцит йоду, і тут хурма прийде на допомогу, тому що містить йод і корисна для здоров'я щитовидної залози.
Серцевий м'яз має потребу в харчуванні, зокрема в споживанні калію, який удосталь присутній в помаранчевому фрукті, а магній допоможе впоратися з депресією, безсонням і нервовим напруженням.
При розладах роботи травного тракту допоможе пектин. М'якоть хурми до того ж має антибактеріальні властивості.
Калорійність хурми дорівнює 62 ккал на сто грам.
Крім перерахованих властивостей хурма має тонізуючу, сечогінну властивість, покращує працездатність і апетит.
Багато хто буде здивований, але хурма наряду з корисними властивостями має протипоказання. Тим, хто страждає такими патологіями як ожиріння і цукровий діабет від хурми краще відмовитися, по причині змісту у ній великої кількості легкозасвоюваних цукрів. Недостиглі плоди так само можуть принести шкоду організму при порушеній функції шлунково-кишкового тракту, а з'їдені недостиглі більше однієї штуки можуть призвести до кишкової непрохідності.
З-за в'язкого смаку, хурма протипоказана тим людям, які перенесли операцію на кишечнику або шлунку, а так само хто має спаечную хворобу.
Солодкі, стиглі плоди можна давати дітям, але в малій кількості. Не варто нехтувати протипоказаннями, в будь-якому випадку про вживання хурми можна порадитися з лікарем.
Пацієнтам, які страждають патологією сечового міхура і нирок, лікарі рекомендують вживання хурми в поєднанні з теплим молоком, при цьому відбувається швидке виведення шлаків і розвантаження нирок.
Народна медицина радить їсти хурму при болях в шлунку, кишковому розладі. При застуді, кашлі, хворобах горла хурма є незамінним помічником. Даний фрукт бажано приймати регулярно. При цьому не варто забувати, що все гарне в міру.